Rengöring - yttre vård av din gitarr

Om gitarrvirke

Ett solitt instrumentvirke är ett mycket tunt hyvlat träämne. Detta är oftast inte tjockare än några millimeter och kräver, för att inte gå sönder vid uppsträngning, både förstärkning från utsidan, i form av lack, samt insidan, i form av stödbalkar och tonribbor. Lacken skyddar gitarren mot bland annat smuts, stötar och slitage. Det finns generellt två typer av lacker: cellulosalacker och plastlacker. Dessa har olika egenskaper och kan båda ha sina för- och nackdelar. På insidan av gitarren bär stödbalkar och tonribbor upp gitarren – likt reglar i ett hus. Medan de flesta gitarrer har traditionella balkar finns även gitarrer vars balkar är kolfiberförstärkta och/eller scalloperade

Rengöring av din gitarr

För att vårda gitarrens yttre rekommenderas bara gitarrspecifika rengöringsmedel, gitarrpolish, -vax etc. Rent generellt kan man säga att c:a 95% av alla gitarrer som byggs idag är lackerade med plastlacker. Plastlacken kräver mycket lite skötsel – i princip bara rengöring. Har man däremot en gitarr med cellulosalack är skötseln mycket viktig eftersom lacken är betydligt känsligare.

Det finns produkter i vårt sortiment för rengöring och skötsel av gitarrer, alla dessa är skonsamma mot den känsliga cellulosalacken. Ett bra husknep brukar vara ljummet vatten och en gammal mjuk bomullstrasa. Detta funkar också mycket bra till rengöring. För rengöring av greppbrädan fungerar vanlig citronolja väldigt bra. Oljan fungerar också som en fuktkälla för greppbräda och hals, som har en tendens att krympa vid torrt klimat. Något annat som är mycket viktig att tänka på med cellulosalackade gitarrer är att undvika att gitarren kommer i kontakt med gummerade ytor. Gummi orsakar nämligen en kemisk reaktion med lacken. Detta kan exempelvis gälla gitarrställ och -hängare. Det finns cellulosaspecifika produkter i vårt sortiment.

För allmän rengöring av gitarrer använder man en mjuk trasa. Greppbrädor av ebenholts, rosewood och liknande mår bra av att oljas in någon gång, kanske med något års mellanrum. Eftersom det med tiden byggs upp avlagringar av smuts på greppbrädan kan man här slå två flugor i en smäll. Skrapa eller putsa försiktigt loss smutsen med en skarp kniv i träets längdriktning alternativt med extra fin trollull eller en putskloss av finaste gradering. Gnid därefter in några droppar olja – babyolja är bra – på greppbrädan och låt den sjunka in ett tag (applicera gärna lite olja direkt på trollullen om du använder sådan). Torka därefter av ytresterna av oljan.

Stämskruvarna mår också bra av en droppe olja då och då, helst symaskinsolja. Om de kärvar eller känns tröga kan man applicera några droppar 5•56 på kugghjulen och veva runt ett par varv – det brukar lösa problemen.

 

Använd inte vanliga rengöringsmedel till din gitarr

Använder man vanliga rengöringsmedel kan innehållet i dessa medföra en kemisk reaktion och göra att lacken löses upp. Man ska heller inte använda något medel innehållande etanol; alkohol, sprit etc på cellulosalacken. Vår rekommendation är också att torka cellulosalacken ren efter varje speltillfälle. Smuts och bakterier från fingrar har en tendens att äta på lacken och göra att den sakta löses upp och släpper från gitarren.