Skötselråd

Reparation och underhåll

För att få mesta glädje av gitarren rekommenderar vi att man byter strängar regelbundet, minst två gånger om året om man bara spelar då och då, oftare om man spelar mer. Även om man bara spelar då och då åldras strängarna; salt och smuts från fingrarna och luftens syre gör att metallen i strängarna oxiderar och att klangen i dem dör.

För allmän rengöring av gitarrer använder man en mjuk trasa, gärna i kombination med ett möbelrengöringsmedel om det behövs; på Gitarren använder vi ett som heter Pledge, men det finns andra som fungerar lika bra.

Greppbrädor av ebenholts, rosewood och liknande mår bra av att oljas in någon gång, kanske med något års mellanrum. Eftersom det med tiden byggs upp avlagringar av smuts på greppbrädan kan man här slå två flugor i en smäll. Skrapa eller putsa försiktigt loss smutsen med en skarp kniv i träets längdriktning alternativt med extra fin trollull eller en putskloss av finaste gradering. Gnid därefter in några droppar olja – babyolja är bra – på greppbrädan och låt den sjunka in ett tag (applicera gärna lite olja direkt på trollullen om du använder sådan). Torka därefter av ytresterna av oljan.

Stämskruvarna mår också bra av en droppe olja då och då, helst symaskinsolja. Om de kärvar eller känns tröga kan man applicera några droppar 5•56 på kugghjulen och veva runt ett par varv – det brukar lösa problemen.

Under vinterhalvåret och eldningsperioden när luftfuktigheten är låg, under 40 procent, är det bra att tillföra fukt för att undvika torrsprickor och att träet drar ihop sig. Det finns små luftfuktare som placeras i fodralet bredvid gitarren och det finns större apparater som höjer fuktigheten i hela rum. Båda varianterna fungerar utmärkt; den senare har den fördelen att luften blir behagligare att andas även för dem som vistas i rummet (både människor och gitarrer mår bättre om luften inte är för torr).

Förvaring av gitarrer, inomhus och utomhus

Det finns ett par enkla regler när det gäller förvaring av gitarrer:

  • lämna dem aldrig på mycket torra, varma eller kalla platser längre stunder
  • utsätt dem aldrig för plötsliga stora temperaturskillnader.

Undvik alltså att ställa gitarren invid element, vid ett fönster i direkt solsken eller att låta dem ligga i baksätet eller bagageutrymmet på en bil en solig sommardag. Och om du varit ute och gått med gitarren en kall vinterdag, låt den då ligga kvar i fodralet och långsamt anpassa sig till rumstemperaturen innan du tar upp den.

I övrigt kan man förvara gitarren på det sätt man själv föredrar: hängande på väggen, stående i sitt fodral/etui eller i ett ställ på golvet – det senare är möjligen mindre praktiskt om man har springande barn eller husdjur i närheten.