Om Oss

Göran Almqvist Rolf Ekelund

Gitarren AB grundades 1973 på initiativ av Göran Almqvist, dåvarande marknadschef för Levin och CF Martin. På grund av denna tjänst kunde dock Almqvist inte personligen närvara i butiken under de första fem åren. Istället drevs den av kompanjonen Rolf Ekelund, som dessförinnan bland annat varit verksam som byggnadsingenjör i Spanien. Liksom nu låg butiken på Skanstorget 10 i Göteborg, men det som då var hela butiken är i dag bara en avdelning i den numera rejält utbyggda lokalen.

Almqvist och Ekelund hade ett stort gemensamt intresse: gitarrer. Detta jämte de bådas unika och varandra kompletterande egenskaper – Almqvists erfarenheter av marknadsföring i allmänhet och gitarrmarknaden i synnerhet; Ekelunds utbredda kontaktnät i Spanien och intresse för och förmåga att lösa alla slags tekniska problem – gjorde att Gitarren snabbt etablerade sig som en av de främsta specialistbutikerna inom sitt område.

En annan orsak till Gitarrens snabbt växande rykte var den konsekventa satsningen på kvalitetsgitarrer. Medan många handlare nöjde sig med gitarrer av tveksam kvalitet, bara priset var lågt, sökte Almqvist och Ekelund upp de främsta tillverkarna av såväl nybörjar- som proffsgitarrer och satsade exklusivt på dessa. De satsade också på att hålla ett stort sortiment av konsertgitarrer, något som var tämligen unikt i Sverige och som gjorde att Gitarren alltsedan 70-talet varit en vallfärdsplats för seriöst intresserade gitarrister från hela Norden.

1989 gick Ekelund och Almqvist skilda vägar. Göran Almqvist blev kvar som ensam ägare fram till 1998, då han drog sig tillbaka och sålde rörelsen till den nuvarande ägargruppen. Gitarren är idag fortfarande ett familjeföretag genom ägarbolaget Complett Holding AB , som fortsätter driva Gitarren i Almqvists och Ekelunds anda.

Idag är Gitarren europaledande på akustiska kvalitetsgitarrer och har en rad högklassiga agenturer som saluförs såväl direkt i butiken som via ett stort antal återförsäljare runtom i landet. Förutom akustiska gitarrer ingår elgitarrer, akustiska och elbasar, ukuleler, orkesterinstrument, strängar och allehanda tillbehör i butikens sortiment.

 Johnny gitarrdoktor, började 1987 och har varit heltidsanställd sedan dess.  År 2016 tillkom Gustav, idag butikschef och ansvarig för drift av butiken och gitarren.se. År 2018, efter 20 år som redaktör på Fuzz Guitar Magazine och flitigt turnerande under många år- med b.la. Ultravox och Ted Gärdestad - började Mats hos oss. Han verkar som gitarrdoktor och flygande målvakt i butiken, samt har ansvar för att instrumenten som du beställer via vår hemsida är justerade och intonerade när de skickas från oss. 2021 anslöt Benjamin, med många års branscherfarenhet och verksam musiker kan han ge vägledning i de flesta frågor som rör gitarrer och dess tillbehör.

Juan började som anställd 1976, har sedan maj 2013 pensionerat sig men sköter de mer krävande reparationer av instrument.

Med över hundra års samlad branschvana fördelat på kollegorna i butiken kan vi idag erbjuda en komplett upplevelse på försäljnings och servicesidan, samt ett genomarbetat utbud för dig som gitarrist att kunna hitta det du söker.

Som kund är vårt mål att du alltid ska känna dig välkommen att provspela det vi säljer samt ta del av vår kunskap rörande såväl dina som våra instrument.

Gitarren anno 1973