Fukt - Inre vård av din gitarr

Kort om trä och luftfuktighet

Under vinterhalvåret och eldningsperioden när luftfuktigheten är låg, under 40 procent, är det bra att tillföra fukt för att undvika torrsprickor och att träet drar ihop sig. Det finns små luftfuktare som placeras i fodralet bredvid gitarren och det finns större apparater som höjer fuktigheten i hela rum. Båda varianterna fungerar utmärkt; den senare har den fördelen att luften blir behagligare att andas även för dem som vistas i rummet (både människor och gitarrer mår bättre om luften inte är för torr).

Gitarren och luftfuktighet

För att vårda gitarrens inre rekommenderas främst fukt. I Sverige, där vi har mycket skog och sjöar och nära till hav, har vi oftast relativt fuktig luft. Under vintern däremot, då temperaturen sjunker under 0°C, blir luftfuktigheten inomhus oftast mycket låg. Detta har att göra med hur mycket vattenånga luften klarar att hålla i gasform innan ångan kondenserar. Vid -10°C klarar luften endast att hålla 3g vatten i gasform medan det vid 30°C är upp emot hela 30g. Det är alltså när den kalla luften värms upp som den relativa luftfuktigheten blir mycket låg, ibland så låg som 15%.

Detta har negativa konsekvenser för de flesta gitarrer, främst de byggda av solitt instrumentvirke. I korthet kan man säga att den torra luften suger åt sig fukten som finns i gitarrens träämnen. Proces-sen brukar börja med att man känner att bandstavarna börjar sticka ut ur greppbrädan. Nästa steg är oftast att locket på gitarren sjunker ihop, eftersom träämnet dragit ihop sig. Detta kan manifestera sig i form av att gitarren börjar skorra eftersom strängarna nu kommit närmare greppbrädan.Gitarrer vars balkar är scalloperade är särskilt känsliga för detta.

Bortser man från dessa tydliga varnings-tecken kan processen fortskrida till den vida grad att gitarren helt enkelt inte orkar stå emot längre, utan spricker. Då måste den repareras och kommer troligtvis aldrig att bli sig själv igen.

Det är alltså mycket viktigt att tänka på fukten. Gitarrer mår bäst i ett klimat som har 50-60% relativ luftfuktig-het vid normal rumstemperatur. Vår rekommendation är att under vinterhalvåret förvara gitarren i sitt etui eller fodral tillsammans med en gitarrfuktare. Det kan även vara klokt att investera i en digital hygrometer. Det finns flera varianten av fuktare i vårt sortiment.